Kurkuma u prahu 100g (organska)
340.00 рсд
Snažna antioksidativna, antiupalna i antibakterijska svojstva.
Bogat izvor gvožđa, mangana, kalijuma, magnezijuma.
Osim u ishrani koristi se i za negu kože.
Kurkuma se koristi u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u pilav, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krompir, supu ili čorbu, palačinke, kolače, u šolju toplog mleka… Idealna kombinacija je kurkuma sa kokosovim (ili drugim hladno ceđenim) uljem i biberom, jer biber uvećava dejstvo kurkume, a ulje povećava apsorpciju hranljivih materija.
U ajurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i neguje organizam. Po nutritivnim vrednostima bogat je izvor gvožđa, mangana, kalijuma, magnezijuma, vitamina B3 i B6 i dijetalnih vlakana.
Kurkuma se može koristi i u kozmetičke svrhe, kao maska za lice ili za izbeljivanje zuba.
Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crevima, ona pomaže razvoj dobrih bakterija.
Lekovita dejstva kurkume:
- Poseduje snažna antioksidansna, antiupalna i antibakterijska svojstva.
- Ublažava artritis.
- Sprečava bolesti srca.
- Pomaže kod upale debelog creva.
Način upotrebe: Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 kafena kašičica (1,5 – 3g) kako jelo ne bi imalo previše intenzivan miris. Najbolje je dodati jelima pri kraju spremanja kako bi se maksimalno sačuvala njena lekovita svojstva. Od kurkume se može praviti i čaj, koji je vrlo popularan u Japanu. Za pravljenje čaja potrebno je dodati kafenu kašičicu kurkume u šolju vruće vode.
Izbegavati konzumiranje kurkume ne prazan stomak.
Sastav: 100% organska kurkuma u prahu
Nutritivne vrednosti na 100g:
- Energetska vrednost: 354kcal/1481kJ
- Protein: 8g
- Ukupne masti: 10g
- od kojih zasićene masti: 3,1g
- Ugljeni hidrati: 65g
- od kojih šećeri: 3,2g
- Vlakna: 21g
- Natrijum: 38mg
O kurkumi
Kurkuma (lat.Curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz tropske južne Azije. Pripada familiji đumbira (Zingiberaceae), a poznata je i kao indijski šafran. Od njenog korena pravi se začin jake žute boje čiji je aktivni sastojak kurkumin, i jedan je od glavnih sastojaka karija kojem daje tako lepu žutu boju.
Kurkumin se može naći na deklaraciji prehrambenih proizvoda u popisu sastojaka obeležen kao prehrambeni aditiv znakom E100. Njegova uloga je da zaštiti prehrambrene proizvode od sunca i u kombinaciji sa drugim bojama koristi se za bojenje sira, jogurta, salate, senfa, putera i margarina.
Kurkuma poseduje snažna antioksidansna, antiupalna i antibakterijska svojstva. Smatra se jednim od najjačih prirodnih antibiotika koji ne uništava dobre bakterije i floru u crevima već pomaže razvoju dobrih bakterija.
Related products
-
Suncokret oljušteni 200g (organski)
305.00 рсд -
Kakao prah sirovi 100g (organski)
340.00 рсд -
Pasulj crni 200g (organski)
220.00 рсд