Heljda oljuštena 500g (organska)
540.00 рсд
Heljda se tradicionalno gaji zbog hranljivog zrna koje je prirodni izvor magnezijuma, fosfora, gvožđa i kalijuma, a sadrži skoro sve vitamine B grupe i vitamin E.
Prirodno ne sadrži gluten i idealna je hrana za osobe koje su na bezglutenskoj dijeti. Preporučuje se u ishrani, naročito u zimskim mesecima, jer greje i daje puno energije.
Od heljde se pripremaju ukusne čorbe, supe, variva i salate. Heljdino brašno se može dodavati brašnu ostalih žitarica za pečenje hleba i peciva.
Uprkos tome što se koristi kao zamena za mnoge žitarice, heljda nije vrsta pšenice, u stvari, uopšte nije ni vrsta žitarice. Heljda je zapravo voćno seme, u srodstvu je sa rabarbarom i kiselicom. Organska heljda je bez glutena i tokom samog procesa obrade, i kasnije tokom pakovanja nalazi se u okruženju u kom nije moguće da dođe u kontakt sa glutenom ili nekim drugim alergenima poput mlečnih proizvoda, oprašastih plodova, soje i dr.
Organska heljda ima blago orašast ukus. Veoma je zasitna i može se konzumirati u sirovom obliku, ili termički obrađena kuvanjem ili pečenjem. Heljda je idealna za pripremu kaša, salata, variva, rižota, muslija i granole. Preporučuje se prethodno potapanje sirove heljde pre upotrebe kako bi se iskoristila veća nutritivna vrednost.
PREDLOG RECEPTA
Heljdina kaša
1 šolja heljdinog zrna, 2 šolje vode, prstohvat morske so, seckani vlašac ili peršun. Oprati heljdu i propržiti je na suvom tiganju nekoliko minuta.
Sipati vodu i, kad proključa, kuvati na laganoj vatri dok ne omekša. Posuti seckanim vlašcem ili peršunom.
Organska heljda je bogata esencijalnim aminokiselinama i vitaminima iz grupe B. Heljda sadrži više proteina od bilo kojih drugih žitarica. Heljdina vlakna pomažu pri varenju, i imaju pozitivna dejstva na smanjenje šećera u krvi i prekomerne želje za hranom.
Sastojak: 100% oljuštena heljda
Alergen info: Može da sadrži u tragovima soju, gluten, susam, kikiriki, lešnik i badem.
Hranljiva vrednost u 100g
- Energ.vrednost 1440kJ/343Kcal(17%*)
- Proteini 13 g (26%*)
- Ugljeni hidrati 71 g (27%*)
- od kojih šećeri 2 g (2,3%*)
- Masti 3,4 g (5%*)
- od kojih zasićene masne kiseline 0,7 g (3,5%*)
- nezasićene masne kiseline 40 g (80%*)
- Biljna vlakna 10 g (41%*)
- So 0 g (0%*)
- Vitamin E 1 mg (8%**)
- Tiamin (vitamin B1) 0,1 mg (9%**)
- Riboflavin (vitamin B2) 0,4 mg (28%**)
- Niacin (vitamin B3) 7 mg (43%**)
- Piridoksin (vitamin B6) 0,2 mg (14%**)
- Gvožde 2,2 mg (16%**)
*Sadržaj dnevnog unosa energije.
Referentni unos za prosečnu odraslu osobu (8400kJ/2000 kcal).
**Dnevni referentni unos vitamina i minerala (odrasli).
Related products
-
Crveni pirinač 200g (organski)
270.00 рсд -
Zeleno sočivo krupno 500g (organsko)
610.00 рсд