Heljda 200g (organska)
258.00 рсд
Heljda je žitarica velike hranljive vrednosti i korisno ju je uvrstiti u ishranu. Ona je jedna od najstarijih žitarica.
Prirodno ne sadrži gluten i idealna je hrana za osobe koje su na bezglutenskoj dijeti.
Lako se priprema i kao prilog možete je poslužiti uz razna jela od povrća, mahunarki…
Uprkos tome što se koristi kao zamena za mnoge žitarice, heljda nije vrsta pšenice, u stvari, uopšte nije ni vrsta žitarice. Heljda je zapravo voćno seme, u srodstvu je sa rabarbarom i kiselicom.
Ako je tostirana, heljda se često koristi kao kaša i tada ona postaje jedna od retkih alkalnih žitarica. Tostirana haljda je tamna, crvenkasto-smeđe boje. Prirodna, netostirana heljda je skoro bele boje. Mlado zrnevlje heljde može se ostaviti i da klija (jaka, teško svarljiva crna ljuska tada spada) i ono je izuzetan izvor hlorofila, vitamina i enzima.
Heljda pozitivno deluje na bolesti kao što su hipertenzija (povišeni pritisak), reumatizam, glaukom, dijabetes. Isceljuje sluzokožu tankog creva, poboljšava cirkulaciju i stanje kapilara i krvnih sudova.
Način pripreme:
Heljdu potopiti na jedan sat. Preliti je sa tri šolje ključale vode i kuvati na laganoj vatri pola sata dok ne omekša. Dalje začiniti po volji.
Energetske i nutritivne vrednosti (100 g):
- Energetske vrednosti 1440kJ/343kcal
- Masti 3.4 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.7 g
- Ugljeni hidrati 61.5 g
- od kojih šećeri 2 g
- Proteini 13.3 g
- So 0.02 g
- Vlakna 10 g
Related products
-
Oljušteni ovas 500g (organski)
445.00 рсд -
Laneno seme 200g (organsko)
330.00 рсд -
Ječmena trava u prahu 100g (organska)
575.00 рсд