Cejlonski cimet u prahu 100g (organska)
399.00 рсд
Začin ne samo za jelo, već i životni začin.
Izuzetnog ukusa i mirisa koji podsticajno deluje na rad mozga.
Antibakterijsko i antiofugicidno dejstvo.
Organski cejlonski cimet u prahu se dodaje kao aromatičan začin u slatke poslastice kao što su pite, štrudle, kompote, muslije, smutije i slično, ali nije nužno ograničen samo na njih već se može koristiti i u slanim jelima, kao što su recepti poreklom iz Indije, ali i za pripremu hleba, peciva i dvopeka Cimet se zbog svojih nutritivnih vrednosti ne smatra samo začinom, već i superhranom.
Lekovita dejstva cejlonskog cimeta:
- Visok izvor antioksidanata
- Štiti zdravlje srca
- Reguliše nivo šećera u krvi
- Pomoć u borbi protiv infekcija i virusa
- Štiti stomatološko zdravlje
- Pomoć u lečenju kandide
Način upotrebe: od 1/2 – 1 kafena kašičica (1 – 6g) u čajeve, kolače, pite, sa medom, itd.
Sastav: 100% organski cejlonski cimet u prahu
Nutritivne vrednosti na 100g:
- Energetska vrednost: 1034kJ/247kcal
- Ugljeni hidrati: 50,59g
- Protein: 3,99g
- Ukupne masti: 1,24g
- Holesterol: 0g
- Dijetalna vlakna, ukupna: 53,1g
Vitamini:
- Folna kiselina (B9): 6mg
- Niacin (B3): 1332mg
- Pantotenska kiselina (B5): 0,358mg
- Piridoksin (B6): 0,158mg
- Riboflavin (B2): 0,041mg
- Tiamin (B1): 0,022mg
- Vitamin A: 295IJ
- Vitamin C: 3,8mg
- Vitamin E : 10,44mg
- Vitamin K: 31,2mg
Elektroliti:
- Natrijum: 10mg
- Kalijum: 431mg
Minerali:
- Kalcijum: 1002mg
- Bakar: 0,339mg
- Gvožđe: 8,32mg
- Magnezijum: 60mg
- Mangan: 17,466mg
- Fosfor: 64mg
- Cink: 1,83mg
O cejlonskom cimetu
Organski cejlonski cimet u prahu (lat. Cinnamomum zeylanicum nees) je jedini pravi cejlonski cimet. Izuzetno je redak na našem tržištu, pošto je mnogo više zastupljeniji kineski cimet. Za razliku od kineskog cimeta (lat. Cinnamomum cassia) koji raste u Kini i Indoneziji, naš cimet dolazi direktno sa podneblja Šri Lanke (Cejlona). Ono što je najbitnije jeste da sadrži neznatne količine supstance kumarina, a kojom inače obiluje kineski cimet (do 1200 puta više od cejlonskog). Inače, kumarin kod preteranog konzumiranja može da ošteti jetru i bubrege.
Ove dve vrste cimeta se razlikuju kako po boji (cejlonski cimet je braonkast, dok je kineski crvenkast), tako i po aromi (cejlonski je mnogo suptilniji, aromatičniji, dok je kineski oštrije arome). Inače, i sam izgled štapića cimeta se razlikuje.
Štapići se dobijaju tako što se mlade grane režu 2-3 puta godišnje sa svakog drveta, ostavljaju se preko noći umotane u asure od kokosa da fermentišu, zatim im se guli spoljna i srednja kora. Koristi se samo unutrašnja najfinija kora koja se suši prvo u senci, a posle na suncu, a zatim se oblikuje u štapiće gde se manji štapići umeću u veće i jednoliko režu.
Related products
-
Akai prah 100g (organski)
1,850.00 рсд -
Ječmena trava u prahu 100g (organska)
575.00 рсд -
Kakao prah Dominikana 150g (organski)
495.00 рсд