Badem sirovi 100g (organski)
586.00 рсд
Sirovi badem je bogat proteinima i aminokiselinom arginin, nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima, vlaknima i mineralima.
Bademi su vodeći izvor vitamina E u hrani, jer sadrže alfa-tokoferol, moćni antioksidans, koji ima sposobnost snižavanja holesterola od 8 do 12%.
Sirovi badem je bogat proteinima i aminokiselinom arginin, nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima (B1, B2, B3, B5, B6, B9, E), vlaknima i mineralima (gvožđe, cink, magnezijum, kalijum, kalcijum, selen, fosfor, bakar, mangan).
Sirovi badem se preporučuje u slučaju konstipacije (zatvora), poremećaja u radu disajnih organa, kašlja, gorušice, srčanih tegoba, anemije, impotencije i dijabetesa. Upotreba badema pomaže i u nezi kose, kože i zuba. Reguliše metabolizam, smanjuje nivo lošeg holesterola i potpomaže mršavljenju.
Takođe, štiti od slobodnih radikala, zbog čega je odličan za prevenciju kancera. Poboljšava rad centralnog nervnog sistema. Preporučuje se trudnicama, jer sadrži folnu kiselinu. Badem se tradicionalno smatra afrodizijakom za muškarce.
Način primene:
Bademi se mogu jesti sirovi ili pečeni. Mogu se dodavati salatama i jelima, a bademovo mleko je takođe odlična namirnica.
Najbolje ih je jesti na prazan stomak kako bi se obezbedila što bolja apsorpcija hranljivih sastojaka. Preporučeni dnevni unos je šaka badema.
Napomena: Da bademi ne bi užegli, moraju se čuvati u hermetički zatvorenim posudama na tamnom, hladnom i suvom mestu. Ako se drže u frižideru svežina će se održati više meseci, a u zamrzivaču i do godinu dana.
Energetske i nutritivne vrednosti (100 g):
- Energetske vrednosti 2378kJ/575kcal
- Masti 49.72 g
- od kojih zasićene masne kiseline 3.73 g
- Ugljeni hidrati 7.37 g
- od kojih šećeri 3.89 g
- Proteini 21 g
- So 0 g
- Vlakna 14.3 g
Related products
-
Bulgur 200g (organski)
285.00 рсд -
Crni susam 200g (organski)
430.00 рсд