Raženo integralno brašno 1kg (organsko)
235.00 рсд
Integralno ražano brašno dobija se od celog zrna raži samlevenog na mlinskim kamenovima.
Hleb umešen od ovog brašna je lep, hranjljiv i veoma ukusan.
Raž je posebno bogata manganom, selenom, kalijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem i cinkom.
Out of stock
Raž od svih žitarica sadrži najviše dijetetskih vlakana i odlična je žitarica za dijetu jer manja količina više zasićuje. Raženo brašno od vitamina ima najviše tiamina, odnosno vitamina B1 (21% dnevne potrebe) i niacina, zatim riboflavina, folata i vitamina B6. Od minerala raž sadrži mangan – u 100 grama se nalazi više nego dovoljna dnevna količina, selen, fosfor, magnezijum, cink, bakar, a ima i gvožđa.
Raž ima relativno visok sadržaj proteina za žitaricu: 30% u sto grama. Raž sadrži gluten. Raž pomaže u mršavljenju (ražani hleb više zasićuje), preventuje pojavu kamena u žuči, preporučuje se dijabetičarima i ljudima s čirem na želucu, snižava holesterol i čuva zdravlje srca, ima protivupalno dejstvo i bori se protiv slobodnih radikala, pospešuje probavu i hormonalni rad.
PREDLOG RECEPTA
Beskvasni hleb sa semenkama
350g brašna, 1 prašak za pecivo, 1/2 kašičice sode bikarbone, po 1/2 kašike samlevenih semenki: lana, golice, suncokreta i susama, 1 kašika maslinovog ulja, oko 300 ml tople vode, malo soli.
Pomešati sve sastojke. Dobro ih sjediniti u testu. Peći u podmazanom plehu 35 minuta na 220 stepeni, odnosno dok ne dobijemo hrskavu koru istinski ražanog hleba.
Nutritivne vrednosti na 100g:
- Energetska vrednost: 354,22 kcal / 1483,05 kJ
- Masti: do 2,2 g
- Ugljeni hidrati: 70-80 g
- Proteini: 7-9 g
Related products
-
Bademov puter 250g (organski)
795.00 рсд